Przepis na ice tea z trawą cytrynową
Chodząc po azjatyckich restauracjach, uwielbiam wyszukiwać napojów, których jeszcze nigdy nie próbowałem. W Little Saigon w Amsterdamie, w karcie znalazłem lemongrass icea tea. Zakochałem się w tym napoju od pierwszego spróbowania. Jest to smaczna i zdrowsza alternatywa dla słodzonych napojów, jednocześnie szybka i prosta w przygotowaniu. Jedynym problemem może być zdobycie świeżej trawy cytrynowej, jednak jestem pewien, że w tym wypadku internet będzie w stanie pomóc.
Składniki
- 500 ml zaparzonej zielonej herbaty
- 500 ml wody
- 3 pałki świeżej trawy cytrynowej
- cukier / miód (wedle uznania)
- lód w kostkach
Przepis
Zaczynamy od pokrojenia trawy cytrynowej w kawałki, następnie staramy się je trochę rozbić, żeby wydostało się ze środka trochę soku. Dosypujemy cukier/miód, zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień, czekamy, aż woda się zagotuje i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
W tym samym czasie zagotowujemy wodę na zieloną herbatę (standardowo zalewamy ją wodą 70 - 80 stopni, trzymamy 2 - 3 minut) wedle instrukcji na herbacie. Najlepiej jest użyć herbaty sypanej lub innej dobrej jakości.
Gdy mamy gotowy wywar z trawy cytrynowej i herbaty, mieszamy je w proporcji 50% / 50%, próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze miodu lub cukru i dajemy tak dużo lodu, jak tylko się zmieści.