Oliebollen - czyli holenderskie pączki
Oliebollen to małe kulki ciasta, smażone w głębokim oleju. Przypominają one polskie pączki, w bezpośrednim przekładzie są to olejowe kulki. Nie mają one żadnego nadzienia, jednak często zawierają rodzynki. Zazwyczaj posypane cukrem pudrem. W okresie od października/listopada pojawiają się w holenderskich miastach przenośne kramy/foodtracki, z których można zakupić słodkości. Deser ten jest często jedzony w okolicy świąt bożego narodzenia oraz nowego roku.
Pierwsze historyczne wzmianki o potrawie pojawiają się w XVII wieku. Niektórzy myślą, że idea mogła zostać przywieziona z Hiszpanii bądź Portugalii przez Żydów.
Oliebollen prawdopodobnie są tak popularne w zimie, ponieważ, smażone i ciepłe kulki dają dużo energii i rozgrzewają podczas zimnej pogody.
Potrawa ta jest na tyle prosta, że można ją przyrządzić w domu, załączam przepis dla zainteresowanych.